Het vraagstuk
De stijgende energieprijzen, de ontwikkelingen rondom de salderingsregeling en de toenemende regelgeving voor boeren was voor ons een trigger om op zoek te gaan naar een toekomstgerichte oplossing voor kalverboeren. VIA Techniek heeft jarenlange ervaring in deze sector. Naast de zwak voor deze sector hebben we dus ook de benodigde kennis in huis.
Het werk van een kalverboer gaat altijd door. Tweemaal per dag moet er gevoerd worden. Voor het voeren moet er een vat met water opgewarmd zijn. Hiervoor kunnen verschillende soorten energie gebruikt worden, waar vaak relatief hoge kosten aan verbonden zijn. Daarnaast hebben sommige boeren zonnepanelen in combinatie met een variabel contract, waardoor bij zonnige momenten de opgewekte stroom relatief weinig oplevert.
Het vraagstuk is of er een extern systeem ontwikkeld kan worden die aan de volgende eisen voldoet:
Met dit systeem zou een boer zijn zelf opgewekte energie én de stroom van het net efficiënt kunnen benutten om water te verwarmen voor het voeren. Dit vraagstuk hebben we laten uitwerken door onze engineeringsafdeling.
Gebruikte componenten
Voor dit project hebben we zelf een compact prefab-systeem ontwikkeld, waar ruimte is voor een besturingskast, pomp, temperatuurmeters, meerdere verwarmingselementen, een flowmeter en wat leidingen.
Ook hebben we zelf een besturingskast getekend en gebouwd. Deze bevat diverse componenten, waaronder een PLC. Deze bevat slimme software, waardoor de pomp en verwarmingselementen op de juiste momenten worden aangestuurd. Hierbij is er een scherm ontwikkeld die de boer op zijn computer en telefoon kan openen, waarop de benodigde informatie te zien is.
Het resultaat
We hebben een werkend Energie Management Systeem (EMS) geproduceerd en geïmplementeerd bij een kalverboer. Het systeem vormt een circuit naast het watervat dat opgewarmd moet worden. Het systeem leest actuele stroomprijzen uit en de boer voert zelf in bij welke stroomprijs hij wil dat het systeem aanslaat. Op momenten dat de stroomprijs laag is slaat het systeem aan. Dit kan op ieder moment van de dag. De pomp pompt het water rond, een temperatuurmeter meet de temperatuur van het binnenkomende water, verwarmingselementen warmen het water op, een temperatuurmeter meet de temperatuur van het uitgaande water en een flowmeter meet hoeveel liter er per minuut wordt rondgepompt.
Zodra de zonnepanelen voldoende stroom opwekken om verwarmingselementen en de pomp aan te sturen, slaan de laatstgenoemden aan. Hierdoor wordt de opgewekte energie optimaal benut en wordt voorkomen dat de boer terug levert aan het net tegen een laag tarief.
Iedere graad dat het water op deze manier verwarmd wordt, hoeft niet meer op ‘de oude manier’ verwarmd te worden. Dit scheelt uiteindelijk op de energierekening. Ook verwarmt het systeem het water extra warm op als de energieprijs laag is. Waar het verwarmen normaal bij 60 graden stopt kunnen we dit nu verder verwarmen tot 85 graden bijvoorbeeld. Hierdoor is het water al (een gedeelte) voorverwarmd voor de volgende voerbeurt. Deze instellingen zijn zelf in te stellen naar behoefte van gebruiker.
Het mooie van het onafhankelijke systeem is dat het op verschillende situaties toe te passen is. Wekt de boer energie op met een windmolen, kan deze energie ook slim benut worden door deze te koppelen aan het Energie Management Systeem.
Voor een demonstratie en/of informatie neem vrijblijvend contact op.